Vallankäyttö on yleensä hienovaraista ja piilotettua. Norjalainen psykologian professori, entinen vasemmiston kunnanvaltuutettu ja kansanedustaja Berit Ås huomasi 1960- ja -70-luvuilla, että varsinkin naisia kohdellaan usein kuin alamaisia. Miehet haluavat säilyttää valtansa ja yliotteensa, joten he joko tiedostaen tai tiedostamatta käyttävät joitakin alistamisen tekniikoita. Ås nimesi nämä tekniikat ja toi ne päivänvaloon, jotta niitä vastaan olisi helpompi taistella. Näiden tekniikoiden tiedostamisesta on hyötyä jokaiselle, sillä niitä käytetään myös yli sukupuolirajojen esimerkiksi jonkinlaisessa vähemmistöasemassa olevia ihmisiä kohtaan.

Nämä tekniikat ovat tiivistettyinä seuraavat: näkymättömäksi tekeminen, naurunalaiseksi tekeminen, tiedon salaaminen, kaksoisrangaistus (teit niin tai näin, aina väärin päin) sekä syyllisyyden ja häpeän aiheuttaminen.

Berit Ås oli kuluvan viikon alussa Vasemmistonaisten vieraana Suomessa. Maanantaina hän puhui Helsingin Naisten huone -tapahtumassa, tiistaina Tampereen vastaavassa tilaisuudessa. Vaikka Ås on jo 80-vuotias, hän on edelleen loistava puhuja ja hyvin innostava persoona. Hän saa ihmiset myös nauramaan, vaikka kyse on vakavista asioista. On hienoa, että saimme hänet vieraaksemme!     

Vasemmistonaisten kesällä julkaisemasta Tasa-arvoa. Nyt! Kunnat ja sukupuolten tasa-arvo -nimisestä oppaasta löytyy tietoa myös näistä vallankäytön tekniikoista ja niiden tunnistamisesta. Opasta voi tilata toimistoltamme.