Viimeksi kirjoitin minimiäitiyspäivärahan korottamisen tarpeesta. Hieno uutinen onkin, että tämä etuus nousee ensi vuoden alusta työttömän peruspäivärahan tasolle, eli korotusta tulee kerralla noin 160 euroa. Tosin on häpeällistä, että korotus tapahtuu vasta nyt!

Sosiaaliturvan kehittämisen tarve ei kuitenkaan suinkaan pääty tähän, sillä nykysysteemissä on paljon eriarvoistavia käytäntöjä. Yksi esimerkki näistä eriarvoisuutta aiheuttavista käytännöistä on, että työttömän perusturva ei ole henkilökohtaista, vaan useissa tapauksissa puolison tuloista riippuvaista.

Minä valmistuin yliopistosta viime keväänä, ja olin kesällä työttömänä. En kuitenkaan saanut työttömyyskorvausta, en edes peruspäivärahaa, sillä jopa peruspäivärahaa saadakseen pitäisi täyttää työssäoloehto! Ei auta, vaikka olisi vasta suorittanut tutkinnon. Jäljelle jäi siis vain mahdollisuus saada työmarkkinatukea, mutta kuinka ollakaan, työmarkkinatuki on puolison tuloista riippuvaista. Vaikka puolisoni on alle keskituloinen, KELA:n mukaan hänen pitää elättää myös minut. Joten se siitä.

Ansiosidonnainen työttömyysturva ei ole puolison tuloista riippuvaista, mutta perusturva on. Tähän sisältyy paitsi ihmisoikeusrikkomus, myös melkoinen kannustinloukku: jos toinen puolisoista ei saa edes työttömyyskorvausta ja toisen on elätettävä pienellä tai pienehköllä palkallaan molemmat, on perhe joka tapauksessa niin köyhä, että samoille tuloille pääsisi, jos kumpikaan ei kävisi lainkaan töissä.

Sitä paitsi tähän sisältyy looginen ongelma: työttömyyskorvaus on nimensä mukaisesti tarkoitettu ihmiselle korvaukseksi siitä, ettei yhteiskunnalla ole tarjota hänelle sopivaa työtä juuri sillä hetkellä. Toimeentulotuki on asia erikseen, se on tarkoitettu turvaamaan perustoimeentulo, jos muita tuloja ei ole. Jos ihmisellä on tutkinto, tulisi hänen saada työttömyyskorvausta huolimatta siitä, täyttääkö hän jotain työssäoloehtoja vai ei.

Vasemmistonaiset ajaakin henkilökohtaista sosiaaliturvaa. Puolison tulojen varassa eläminen koskettaa useammin naisia kuin miehiä, mikä tekee naiset riippuvaisiksi puolisoistaan ja alentaa omanarvontuntoa.

Riina Simonen