Kannattaako lapsia tehdä, jos on vastavalmistuva opiskelija tai työtön? Vaikka lasten arvoa ei voikaan laskea rahassa, vastaus kuuluu, että ei kannata.

Minimiäitiyspäiväraha on noin 15 euroa per arkipäivä. Se on paljon vähemmän kuin mitä esimerkiksi työtön saa. Ansiosidonnainen äitiyspäiväraha onkin sitten ihan eri luokkaa, lähes palkan suuruinen. On tietysti hienoa, että työssäkäyvän äidin tulotaso ei juurikaan laske vauvan synnyttyä. Järjestelmä nykymuodossaan kuitenkin asettaa äidit todella eriarvoiseen asemaan.

Kelan sivuilla lukee näin: ”Kelan äitiys-, isyys- ja vanhempainraha (= vanhempainpäivärahat) korvaavat työntekijän palkkatuloja, jotka jäävät vapaan ajalta saamatta. Tulottomille taataan vapaan ajalta perusturva.”

Jaa että perusturva, jos saa vain 15 euroa per arkipäivä? Minusta kyse on lähinnä pilkanteosta.

Ainahan voidaan sanoa, että mene töihin ennen kuin hankit lapsia. Niin minä aionkin tehdä (vaikka niistä lapsista en vielä tiedäkään), olen juuri valmistumassa ja etsin töitä. Ongelmaksi vain muodostuu, että kuka haluaa palkata kolmekymmentävuotiaan, naimisissa olevan naisen, jolla ei vielä ole lapsia?

Väitän, että jos miehet synnyttäisivät, minimikorvaus oman vastasyntyneen lapsen hoitamisesta olisi suurempi. Tästä asiasta olisi syytä pitää meteliä paljon nykyistä enemmän!

 

Riina Simonen

Vasemmistonaisten korkeakouluharjoittelija